Вазев в „99 истории“ (отново)

Повестта „Вазев“ в сборника „99 истории“ – Петър Тушков

Приятели! Сборникът с продължение 99 истории се увеличи с цели 80 страници и вече съдържа пълния текст на печално известната ми новела „Вазев“. Кой е Вазев? По собствените му прочувствени думи:

„И една друга грешка ваша искам да ви поправя. Не е Вазов името ми, а Вазев. Вазев, като у вазе е грешката, драги ми Дрехарски, че слушате, а не чуете, че гледате, а не видите!…“

Вазев е персонаж, чийто прототип е Иван Вазов – българският писател, който по творческа смелост и стихийност на своя самороден талант и до днес слага в малкия си джоб всеки писател от новата ни история.

Вазов е титан, Вазов е недостижим, отстояващ мястото си до другите двама титани, Левски и Ботев, в триединството начело на възраждането ни като нация – това на революционера, революционера поет и поета писател.

Вазев, от друга страна, е герой, който кореспондира с Вазов на всяка крачка, но никога не се взима за него, макар да поставя същите въпроси, да има същите съмнения или да поема сходни рискове, твърд като витошки гранит в убежденията си, пламенен в любовта си, решителен в действията и изказванията си.

В ръцете си държите първата история от общо замислени три повести с този персонаж. С напредването си тези истории прогресивно ще минават от привидно комедийното до откровено трагичното. Ще си служат с театрални обрати и поразителни отклонения от фактите в историческото ни минало. Това е историята на Вазев, писателя, драматурга, поета и публициста, чиито различни лица ще проследим от тридесетата до шейсетата му годишнина, винаги променящи се, всякога оставащи верни на сърцето в този жарък пламък.

Специална благодарност за това обновление на сборника дължим на писателя Цветан Мънгов, който наскоро направи изключително щедро дарение за „99 истории“. Научете повече на страницата на сборника и от допълнения увод в самата елелектронна книга. Добавил съм и един допълнителен формат за безплатно изтегляне, който е подходящ за собствениците на Киндъли (българският текст е с подобрена типография и сричкопренасяне за тези електронни четци, така че изтеглете него).

В идните два месеца очаквайте още добавки към сборника. Засега прочетете повестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.