Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Вазев в „99 истории“ (отново)

Повестта „Вазев“ в сборника „99 истории“ – Петър Тушков

Приятели! Сборникът с продължение 99 истории се увеличи с цели 80 страници и вече съдържа пълния текст на печално известната ми новела „Вазев“. Кой е Вазев? По собствените му прочувствени думи:

„И една друга грешка ваша искам да ви поправя. Не е Вазов името ми, а Вазев. Вазев, като у вазе е грешката, драги ми Дрехарски, че слушате, а не чуете, че гледате, а не видите!…“

Вазев е персонаж, чийто прототип е Иван Вазов – българският писател, който по творческа смелост и стихийност на своя самороден талант и до днес слага в малкия си джоб всеки писател от новата ни история.

Вазов е титан, Вазов е недостижим, отстояващ мястото си до другите двама титани, Левски и Ботев, в триединството начело на възраждането ни като нация – това на революционера, революционера поет и поета писател.

Вазев, от друга страна, е герой, който кореспондира с Вазов на всяка крачка, но никога не се взима за него, макар да поставя същите въпроси, да има същите съмнения или да поема сходни рискове, твърд като витошки гранит в убежденията си, пламенен в любовта си, решителен в действията и изказванията си.

В ръцете си държите първата история от общо замислени три повести с този персонаж. С напредването си тези истории прогресивно ще минават от привидно комедийното до откровено трагичното. Ще си служат с театрални обрати и поразителни отклонения от фактите в историческото ни минало. Това е историята на Вазев, писателя, драматурга, поета и публициста, чиито различни лица ще проследим от тридесетата до шейсетата му годишнина, винаги променящи се, всякога оставащи верни на сърцето в този жарък пламък.

Специална благодарност за това обновление на сборника дължим на писателя Цветан Мънгов, който наскоро направи изключително щедро дарение за „99 истории“. Научете повече на страницата на сборника и от допълнения увод в самата елелектронна книга. Добавил съм и един допълнителен формат за безплатно изтегляне, който е подходящ за собствениците на Киндъли (българският текст е с подобрена типография и сричкопренасяне за тези електронни четци, така че изтеглете него).

В идните два месеца очаквайте още добавки към сборника. Засега прочетете повестта.