Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

YouTube playlist: „Вазев, 1887“

Вазев, 1887

Аудиокнига


(Оригинална публикация от 20 август 2022 г. Read this post in English.)

Скъпи абонати, дарители, покровители, невероятни хора. Радвам се да съобщя, че записът на първата новела за Вазев приключи и вече можете да изтеглите напълно безплатно цялата аудиокнига от този линк: buymeacoffee.com/petertoushkov/e/84296

Работех по този малък проекта в свободното си време, така че ми трябваха 42 дни, за да прочета новелата на глас и да обработя записите. Продължителността на аудиокнигата е 2 часа и 22 минути. Записът е наличен в три формата: m4b, m4a и mp3. Имате пълното право да споделяте файловете с познати, а решението да споделяте горния линк или линка към свободнодостъпния плейлист в YouTube, е изцяло Ваше:

Няколко думи за новелата


„Вазев, 1887“ е новела в жанра на спекулативната литература. Поджанрът ѝ е алтернативна история.

В тази странна романтично-приключенска история, прототип за чийто главен герой е Иван Вазов, България е изгубила вместо спечелила Сръбско-българската война, София е обсадена от чужди войски, държавността е в развалини и на карта е заложено всичко, за което поетът, писателят и публицистът Вазев води неравна борба като редактор на столичния „Глашатай“.

Историята на написването ѝ е малко тъжен, защото през 2017 г. ми осигури договор с издателство „Сиела“ за издаване на книга, който включваше условието да завърша следващите две самостоятелни части от цялостната арка на замисъла, но след няколко години просто бях принуден да отложа този роман, защото третата част ми създаваше неописуеми главоболия. От издателството бяха така добри да не ме държат строго отговорен за неизпълнението на договора. Може би някой ден романът ще бъде завършен, но това вече е друга и да се надяваме, малко по-весела история с щастлив край.

За да не остане непубликувана, през 2021 г. включих новелата във втората си книга, сборника „Блуграс“ (издателство „Ерго“, 2021).

Според някои от ревютата за „Вазев, „1887“ новелата е написана на „езика от края на деветнадесетото столетие“ и покрай другите ми творби с нея доказвам, че съм „езиков хамелеон“. Благодарен съм на такива читателски наблюдения, защото един от проблемите, пред които се изправят прохождащи, на практика неизвестни автори с първа и дори втора книга, без сериозната подкрепа на голяма маркетингова разяснителна машина зад гърба си, е впечатлението, че гласът на разказвача в текста отразява едно към едно гласа на автора на текста – че едва ли не авторът е отгледан през 19 век или че е авторка от работническия квартал и не е прочела нито една книга през живота си, преди наркотичната зависимост и безизходицата да я принудят да продава тялото си, вместо да завърши българска филология.

Ако сте любопитни какво казват другите за „Вазев, 1887“, прочетете ревютата в „Пещерата на неандерталеца“ и „Първи впечатления от последно прочетеното“.

Няколко думи за форматите


Тази аудиокнига не е защитена с DRM. Това означава, че можете да я слушате на колкото искате устройства и във всеки предпочитан от вас аудио плеър.

M4B е специализиран формат за аудиокниги. Обикновено една аудиокнига е опакована в един единствен файл и файлът има вътрешна маркировка за съдържание (глави). Слуша се без проблеми в iTunes (Windows, MacOS), VLC (Windows, MacOS, Linux, Android) и Smart AudioBook Player (Android).

M4A и MP3 са съответно новата и добре познатата „стара“ „емпетройка“ в света на интернет аудиото. В техния случай всяка глава на новелата е отделен файл и тези файлове могат да се слушат също толкова лесно в гореизброените плеъри.

Светът на аудиокнигите


Давам си сметка, че не съм Storytel или Audible, но ако, представена по този начин, новелата Ви допада, моля, известете ме през всеки удобен за Вас канал и с огромна радост ще запиша както възможно най-много разкази, така и романа „Отдел „И“. В YouTube не печеля от реклами, но намирам за чудесно, че по този начин написаното от мен може да достигне до повече хора.

Have a one of a kind summer


Благодаря за подкрепата на всички Вас, за обратната връзка, даренията, интереса, насърченията – помагат не на шега и всичко от изброеното доведе до завършването на записа, който като че ли определяше лятото ми до тук. Интересно какво ли ме чака по-нататък?