Follow cellfourteen@mastond.social

Е-книги: кратко ръководство за хартиения читател

Това кратко ръководство за начинаещия трябваше да бъде в рамките на един туит, но такъв туит би се превърнал в гигантско, трудно разбираемо ръководство. Освен това – публикуването му в социална платформа противоречи на една от препоръките, които ще дам за пълноценно четене на е-книги. Да започваме!

Предпочитате да четете на хартия, но все повече ваши познати споменават е-книгите?


Към момента в книжарницата на Озон има 1299 електронни заглавия. За количествена ориентация – към момента в книжарницата на Сиела има 1200, в книжарницата на Colibri има 753, а в книжарницата на Изток-Запад има 96. По груби сметки в книжарницата на Амазон има между 11 и 24 милиона е-книги. Все повече издателства в България публикуват изданията си и в електронен формат, някои от тях – едновременно с премиерата на хартиеното издание. Това е чудесно, но какво е е-книга? Как се чете е-книга? И защо е-книгите имат цена?

PDF-ът не е книга


Повтаряйте след мен: PDF-ът не е е-книга. Може да съдържа текста на книга, но не е е-книга. Обикновено е-книгите са със стандартно файлово разширение EPUB. В зависимост от платформата, от която сте ги купили, е възможно да са с разширение MOBI или AZW3. Тук няма да се спираме на по-екзотични разширения като KFX или FB2.

Защо файловете с разширение PDF не са е-книги? Защото форматът PDF e преносим формат за документи, който се характеризира с фиксирана двумерност. Силната му страна е, че описва съвсем точно оформлението на един текст и съпътстващите го графични елементи, а слабата, че ако се опитате да четете такъв документ на екрана на смартфона си, ще откриете, че или текстът е прекалено ситен и следователно нечетлив (когато цялата страница е побрана на екрана), или че страницата излиза от границите на екрана и ви се налага да я местите с пръст, за да прочетете реда докрай. В най-добрия случай можете да четете е-книги във формат PDF на екрана на 10-инчов таблет или екрана на компютърен монитор. Но ако трябва да бъдем честни, PDF-ът е е-книга, която отваряте на лаптопа си, превъртате няколко страници, след което завлачвате файла в някоя папка и забравяте за него.

EPUB и останалите специализирани формати за е-книги ви поднасят текста по начин, който е много сходен с текста на сайта, където четете настоящото ръководство. Независимо на какъв размер екран четете този текст, той се обтича динамично и винаги е побран в зрителното ви поле, четлив, с възможност за промяна на шрифта, на размера на шрифта, на разредката и подравняването на редовете, отстъпите (или отсъствието на такива) за нов ред, често пъти с бърз достъп до речникови и преводни бази и дори Уикипедия при маркиране на дума или параграф.

PDF-ът е отличен формат за предпечатна подготовка на хартиени книги и за фиксирано форматиране на важни документи (защото и в двата случая не е желателно до печатницата или до получателя на документа да пристига текст с непредсказуем вид). Но тази негова надеждност е и сребърният куршум, фаталната слабост, която го прави неприложим за удобството на дигиталния читател, който може да започне да чете една електронна книга на компютъра си, да продължи, от където е стигнал, на електронния си четец преди лягане и да отметне няколко страници на път за работа с метрото, забил нос в смартфона си. В известен смисъл е-книгата е спасението на модерния читател от социалните мрежи и електронните комуникации, от които не може да избяга, но разбира, че е добра идея да избягва, за да не прекарва живота си в четене на постове във Фейсбук вместо в четене на богатството от художествени, поетични, научни и образователни текстове на разположение на човечеството.

PDF-ът е книга дотолкова, колкото е ръкописът, принтиран едностранно на страници формат А4. Има своите предназначения, но нито е хартиената книга, която толкова обичате да държите в ръце и да подредите в библиотеката си, нито е е-книгата, за която толкова хора не спират да говорят.

Разбрах! Но как се четат е-книги?


Да започнем с най-простото. Как се четат е-книги на компютър?

Изтеглете и инсталирайте Adobe Digital Editions. Или помолете някой технологичен гений (обикновено от петгодишен нагоре) да го направи за вас. Щракнете файла на електронната книга с десен бутон и изберете „Отваряне със“ -> „Adobe Digital Editions“. Започнете да четете е-книгата.

Отворете е-книгата
Прочетете е-книгата

Не беше трудно, нали? Обичате да отваряте файловете си с двоен клик? Стига тази магия вече да не е създадена вместо вас, направете следното. Щракнете файла на която и да е е-книга с десен бутон. Изберете „Свойства“. Открийте „Отваряне със“ -> „Промяна“. Изберете Adobe Digital Editions в списъка и го задайте като програма по подразбиране за четене на е-книги. Още веднъж – не се колебайте да делегирате тази задача на някой техно гений. Гарантирам ви, че ще бъде повече от доволен да ви демонстрира познанията си. Ако се държи с вас снизходително – това е нормално и очаквано. Просто не забравяйте, че вие четете дебелите книги, а той знае къде да щракне на компютъра ви (ябълки и портокали).

Влезте в „Свойства“
Изберете „Промяна“
Задайте Adobe Digital Editions като четец за е-книги

Съществуват и други програми за четене на е-книги на компютър, но засега не се главоболете с тях. Времето и личните ви предпочитания са добър и мъдър учител.

Да продължим с нещо също толкова лесно. Как се четат книги на смартфон?

Ще бъда откровен с вас. След като ви е известно къде да откриете емотикона за намигване или бурен смях във вашия Фейсбук апп, сте напълно подготвени да се справите и без картинки. По-горе бяхме в детската градина. Сега сме на път да се превърнем в професионални електронни читатели, така че аз ще ви давам предложения, базирани на опита ми, а вие сте свободни за упражнявате самостоятелно волята си.

Дотук все още говорим за книги без DRM – нов термин. Означава Digital Rights Management (управление на дигитални права) и е технология, създадена в услуга на книжари, издатели и библиотеки, които се стремят да защитят авторските права, свързани с книгите, като налагат ограничение върху възпроизводството и непозволеното разпространение на е-книгата като продукт.

DRM е спорна технология, но ще се сблъскате с нея, ако не пазарувате от Читанка. Читанка не е книжарница, разбира се. Можем да я определим като, също толкова спорна, библиотека. Защо спорна? Съществуват различни ползи и вреди от нея. От една страна, можете да питате всеки съвременен преводач, писател или изследовател, и ще получите потвърждение, че Читанка е ценен корпус от текстове, достъпни за незабавно претърсване. Но и ще чуете мнението им, че съществуването на Моята библиотека в сегашния ѝ вид създава затруднения на издателите и нерядко определя избора им, когато преценяват рисковете дали да инвестират във важни и ценни, но трудно продаваеми книги, или пък в книги със скъпи права за издаване. Книгоиздаването е в деликатен баланс с условията на пазара. По създаването на книги, хартиени или електронни, работят целодневно и целогодишно хора с професионални умения, базирани на опит и приемливо заплащане на труда им. Финансовите загуби свиват избора, който издателите имат, когато прогнозират каталога си с години напред. Често фактът, че е неизгодно да удължат правата за една успешна книга (защото се е появила в Читанка), ги лишава от ценни приходи, които могат да инвестират в нови автори – български и преводни, – в издаването на рискови, но важни книги, и дори ги принуждава да вдигат цените на книгите, за да покрият жизненоважни разходи и да се подсигурят за непредвидени загуби.

В Читанка няма DRM, което е страхотно. Използвайте я като детска площадка, за да се запознаете с потенциала на е-книгите. Може би някой ден хората зад нея ще я регистрират като библиотека и държавата официално ще я подкрепи с финансиране, за да се интегрира в библиотечната система на страната и да започне да компенсира създателите на книги в България. Засега това не ни интересува.

Използваме я като пример, за да илюстрираме двата вида електронни книги, с които ще се сблъскате – защитените с DRM и незащитените с DRM. В Читанка има е-книги само от втория вид, но е възможно и доста от е-книгите, които купувате, да са без такава защита, така че е полезно да разбирате разликата.

Когато го има, DRM-ът е вид шифровка, която може да бъде дешифрирана със сертификат. За ваше удобство този сертификат е регистриран към ваш профил и служи за автоматично отключване и четене на книгите, които сте купили. Причината да препоръчам Adobe Digital Editions за четене на компютър е, че освен всичко друго тази програма може да отваря както е-книги с DRM, така и без.

Положението в света на смартфоните не е по-различно. И там има аппове, които мога да отварят е-книги със и без DRM, но и доста такива, които не могат да отварят е-книги с DRM. Препоръчвам два аппа от двата вида:

PocketBook reader – поддържа и импортира библиотеки без DRM, има вградени функционалности като речник, Google Translate и Wikipedia, както и много други полезни екстри + поддържа четенето на е-книги, защитени с Adobe DRM. С времето е възможно нуждите ви да го надхвърлят. Няма никакъв проблем да го зарежете и да се ориентирате в друга посока. Но ще ви даде сигурност и така необходимата практика.

FBReader – един от най-добрите аппове за е-книги, който поддържа широка гама от формати. Не поддържа четенето на е-книги, защитени с DRM. FBReader има функционалност за потребителски речници (на която можем да се спрем по-подробно в бъдеще), синхронизация между устройства и неизброими, подробни настройки, с които можете да четете така, както искате да четете. Има и платена версия, която добавя козметични подобрения на потребителския интерфейс и интеграция с Google Translate – на практика повече начин да подкрепите разработчика, отколкото да получите повече от онова, което и така щедро предоставя в безплатната.

Както винаги – не забравяйте да опаковате личния ви техно гений в куфара си на електронен книгопътешественик. Ще ви бъде полезен със съвети не само как да настроите предпочитания от вас апп за четене на е-книги, но и как да добавяте е-книгите в аппа – как да ги отваряте с него, как да поддържате библиотеката си от е-книги и как да се чувствате комфортно в употребата му.

Заслужават да се отбележат и три други аппа за смартфон. Отново – изненада – Adobe Digital Editions за Android. Да, има го и за телефон, но не бих се заемал с него. Следван от Moon+ Reader, който също има безплатна и платена версия, но наскоро го изоставих в полза на FBReader.

И най-накрая, естествено, трябва да споменем, че книжарница „Озон“ има специализиран апп, който обслужва всичките ви покупки на е-книги в книжарницата и ще ви бъде повече от достатъчен, ако сте решили да купите и прочетете е-книга, без да се задълбочавате в тревоги за DRM и трансфер на файлове. Да, трябваше да започна с него, но това не е платена статия, а ръководство за начинаещи – как иначе щяхте да разберете какво е е-книга и да научите всички интересни подробности дотук около нея?

Най-сетне за читателят със знатно потекло. Специализираните електронни четци

Искате ли да прочетете тази книга:

Тримата мускетари

За съжаление или за щастие (по-горе вече обсъдихме плюсовете и минусите), я има в Читанка. Всяка е-книга може да изглежда така. Всяка книга може да бъде в джоба или в чантата ви.

В джоба или в чантата ви може да има хиляди книги.

Какво препоръчвам и защо, за да се оборудвате със специализирано устройство за четене:

Kobo eReader – поддържа Adobe DRM и е-книги без DRM, качествени устройства и международен електронен магазин, където можете да откриете не само световните бестселъри в оригинал, но и колебливото присъствие български книги (последното за разлика от Amazon, където активно предотвратяват появата на български заглавия, е и причината четците на Amazon да не са в този препоръчителен списък).

PocketBook – поддържа Adobe DRM и е-книги без DRM, качествени устройства и устройства на ниски цени и международен електронен магазин. Често пъти препоръчван от българските електронни книжарници за директна интеграция със системите им за трансфер на файлове и разплащания.

Всеки таблет – с диагонал на екрана от 7 инча нагоре. При условие, разбира се, че премахнете или деактивирате всички други аппове за социални контакти и чат комуникация (добре, позволено е да оставите апповете Twitter и Goodreads, за да информирате света с цитати какво сте прочели и за да си водите читателски дневник). Таблетите може да не са полезни за очите ви и да изискват доста по-често зареждане на батерията за разлика четците с енергоспестяващи електронно мастило и мека осветка на екраните, но имат преимуществото, че можете да инсталирате всякакви аппове на български и международни електронни магазини, които едновременно с това предлагат и функционалността на електронни четци.

Последното предложение е и обяснение каква е тайната на щастливия електронен човек. Специализираното устройство е посветено изцяло на навиците ви на читател. Предпазва ви от деструктивното отклоняване на вниманието встрани от книгата и библиотеката ви. То е вашето място в дигиталния свят. С такова устройство тази връзка се постига лесно и това е начинът да впрегнете ползите от напредъка в технологиите за добро. Хартиената книга е прозорец към цял един свят. А електронният четец е прозорец към световете на хилядите книги в паметта му.

Заключение


Това е ръководство за начинаещи. Разбира се, че ще имате нужда от допълнителна помощ и съвети, но винаги можете да ги получите от познати и приятели. И на свой ред да споделите опита си с тях. Важното е, че вече знаете повече от преди за е-книгите и можете да направите първите стъпки не в замяната на хартиените книги с електронни, а в съвместното им присъствие в живота ви. За всякакви въпроси и поправки – оставяйте коментари под статията. Има доста подробности, които не съм покрил тук, но винаги мога да удължа изтезанието с още една или две километрични статии, стига да има желаещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.