Е-книги: кратко ръководство за хартиения читател

Това кратко ръководство за начинаещия трябваше да бъде в рамките на един туит, но такъв туит би се превърнал в гигантско, трудно разбираемо ръководство. Освен това – публикуването му в социална платформа противоречи на една от препоръките, които ще дам за пълноценно четене на е-книги. Да започваме!

Предпочитате да четете на хартия, но все повече ваши познати споменават е-книгите?


Към момента в книжарницата на Озон има 1299 електронни заглавия. За количествена ориентация – към момента в книжарницата на Сиела има 1200, в книжарницата на Colibri има 753, а в книжарницата на Изток-Запад има 96. По груби сметки в книжарницата на Амазон има между 11 и 24 милиона е-книги. Все повече издателства в България публикуват изданията си и в електронен формат, някои от тях – едновременно с премиерата на хартиеното издание. Това е чудесно, но какво е е-книга? Как се чете е-книга? И защо е-книгите имат цена?

PDF-ът не е книга


Повтаряйте след мен: PDF-ът не е е-книга. Може да съдържа текста на книга, но не е е-книга. Обикновено е-книгите са със стандартно файлово разширение EPUB. В зависимост от платформата, от която сте ги купили, е възможно да са с разширение MOBI или AZW3. Тук няма да се спираме на по-екзотични разширения като KFX или FB2.

Защо файловете с разширение PDF не са е-книги? Защото форматът PDF e преносим формат за документи, който се характеризира с фиксирана двумерност. Силната му страна е, че описва съвсем точно оформлението на един текст и съпътстващите го графични елементи, а слабата, че ако се опитате да четете такъв документ на екрана на смартфона си, ще откриете, че или текстът е прекалено ситен и следователно нечетлив (когато цялата страница е побрана на екрана), или че страницата излиза от границите на екрана и ви се налага да я местите с пръст, за да прочетете реда докрай. В най-добрия случай можете да четете е-книги във формат PDF на екрана на 10-инчов таблет или екрана на компютърен монитор. Но ако трябва да бъдем честни, PDF-ът е е-книга, която отваряте на лаптопа си, превъртате няколко страници, след което завлачвате файла в някоя папка и забравяте за него.

EPUB и останалите специализирани формати за е-книги ви поднасят текста по начин, който е много сходен с текста на сайта, където четете настоящото ръководство. Независимо на какъв размер екран четете този текст, той се обтича динамично и винаги е побран в зрителното ви поле, четлив, с възможност за промяна на шрифта, на размера на шрифта, на разредката и подравняването на редовете, отстъпите (или отсъствието на такива) за нов ред, често пъти с бърз достъп до речникови и преводни бази и дори Уикипедия при маркиране на дума или параграф.

PDF-ът е отличен формат за предпечатна подготовка на хартиени книги и за фиксирано форматиране на важни документи (защото и в двата случая не е желателно до печатницата или до получателя на документа да пристига текст с непредсказуем вид). Но тази негова надеждност е и сребърният куршум, фаталната слабост, която го прави неприложим за удобството на дигиталния читател, който може да започне да чете една електронна книга на компютъра си, да продължи, от където е стигнал, на електронния си четец преди лягане и да отметне няколко страници на път за работа с метрото, забил нос в смартфона си. В известен смисъл е-книгата е спасението на модерния читател от социалните мрежи и електронните комуникации, от които не може да избяга, но разбира, че е добра идея да избягва, за да не прекарва живота си в четене на постове във Фейсбук вместо в четене на богатството от художествени, поетични, научни и образователни текстове на разположение на човечеството.

PDF-ът е книга дотолкова, колкото е ръкописът, принтиран едностранно на страници формат А4. Има своите предназначения, но нито е хартиената книга, която толкова обичате да държите в ръце и да подредите в библиотеката си, нито е е-книгата, за която толкова хора не спират да говорят.

Разбрах! Но как се четат е-книги?


Да започнем с най-простото. Как се четат е-книги на компютър?

Изтеглете и инсталирайте Adobe Digital Editions. Или помолете някой технологичен гений (обикновено от петгодишен нагоре) да го направи за вас. Щракнете файла на електронната книга с десен бутон и изберете „Отваряне със“ -> „Adobe Digital Editions“. Започнете да четете е-книгата.

Отворете е-книгата
Прочетете е-книгата

Не беше трудно, нали? Обичате да отваряте файловете си с двоен клик? Стига тази магия вече да не е създадена вместо вас, направете следното. Щракнете файла на която и да е е-книга с десен бутон. Изберете „Свойства“. Открийте „Отваряне със“ -> „Промяна“. Изберете Adobe Digital Editions в списъка и го задайте като програма по подразбиране за четене на е-книги. Още веднъж – не се колебайте да делегирате тази задача на някой техно гений. Гарантирам ви, че ще бъде повече от доволен да ви демонстрира познанията си. Ако се държи с вас снизходително – това е нормално и очаквано. Просто не забравяйте, че вие четете дебелите книги, а той знае къде да щракне на компютъра ви (ябълки и портокали).

Влезте в „Свойства“
Изберете „Промяна“
Задайте Adobe Digital Editions като четец за е-книги

Съществуват и други програми за четене на е-книги на компютър, но засега не се главоболете с тях. Времето и личните ви предпочитания са добър и мъдър учител.

Да продължим с нещо също толкова лесно. Как се четат книги на смартфон?

Ще бъда откровен с вас. След като ви е известно къде да откриете емотикона за намигване или бурен смях във вашия Фейсбук апп, сте напълно подготвени да се справите и без картинки. По-горе бяхме в детската градина. Сега сме на път да се превърнем в професионални електронни читатели, така че аз ще ви давам предложения, базирани на опита ми, а вие сте свободни за упражнявате самостоятелно волята си.

Дотук все още говорим за книги без DRM – нов термин. Означава Digital Rights Management (управление на дигитални права) и е технология, създадена в услуга на книжари, издатели и библиотеки, които се стремят да защитят авторските права, свързани с книгите, като налагат ограничение върху възпроизводството и непозволеното разпространение на е-книгата като продукт.

DRM е спорна технология, но ще се сблъскате с нея, ако не пазарувате от Читанка. Читанка не е книжарница, разбира се. Можем да я определим като, също толкова спорна, библиотека. Защо спорна? Съществуват различни ползи и вреди от нея. От една страна, можете да питате всеки съвременен преводач, писател или изследовател, и ще получите потвърждение, че Читанка е ценен корпус от текстове, достъпни за незабавно претърсване. Но и ще чуете мнението им, че съществуването на Моята библиотека в сегашния ѝ вид създава затруднения на издателите и нерядко определя избора им, когато преценяват рисковете дали да инвестират във важни и ценни, но трудно продаваеми книги, или пък в книги със скъпи права за издаване. Книгоиздаването е в деликатен баланс с условията на пазара. По създаването на книги, хартиени или електронни, работят целодневно и целогодишно хора с професионални умения, базирани на опит и приемливо заплащане на труда им. Финансовите загуби свиват избора, който издателите имат, когато прогнозират каталога си с години напред. Често фактът, че е неизгодно да удължат правата за една успешна книга (защото се е появила в Читанка), ги лишава от ценни приходи, които могат да инвестират в нови автори – български и преводни, – в издаването на рискови, но важни книги, и дори ги принуждава да вдигат цените на книгите, за да покрият жизненоважни разходи и да се подсигурят за непредвидени загуби.

В Читанка няма DRM, което е страхотно. Използвайте я като детска площадка, за да се запознаете с потенциала на е-книгите. Може би някой ден хората зад нея ще я регистрират като библиотека и държавата официално ще я подкрепи с финансиране, за да се интегрира в библиотечната система на страната и да започне да компенсира създателите на книги в България. Засега това не ни интересува.

Използваме я като пример, за да илюстрираме двата вида електронни книги, с които ще се сблъскате – защитените с DRM и незащитените с DRM. В Читанка има е-книги само от втория вид, но е възможно и доста от е-книгите, които купувате, да са без такава защита, така че е полезно да разбирате разликата.

Когато го има, DRM-ът е вид шифровка, която може да бъде дешифрирана със сертификат. За ваше удобство този сертификат е регистриран към ваш профил и служи за автоматично отключване и четене на книгите, които сте купили. Причината да препоръчам Adobe Digital Editions за четене на компютър е, че освен всичко друго тази програма може да отваря както е-книги с DRM, така и без.

Положението в света на смартфоните не е по-различно. И там има аппове, които мога да отварят е-книги със и без DRM, но и доста такива, които не могат да отварят е-книги с DRM. Препоръчвам два аппа от двата вида:

PocketBook reader – поддържа и импортира библиотеки без DRM, има вградени функционалности като речник, Google Translate и Wikipedia, както и много други полезни екстри + поддържа четенето на е-книги, защитени с Adobe DRM. С времето е възможно нуждите ви да го надхвърлят. Няма никакъв проблем да го зарежете и да се ориентирате в друга посока. Но ще ви даде сигурност и така необходимата практика.

FBReader – един от най-добрите аппове за е-книги, който поддържа широка гама от формати. Не поддържа четенето на е-книги, защитени с DRM. FBReader има функционалност за потребителски речници (на която можем да се спрем по-подробно в бъдеще), синхронизация между устройства и неизброими, подробни настройки, с които можете да четете така, както искате да четете. Има и платена версия, която добавя козметични подобрения на потребителския интерфейс и интеграция с Google Translate – на практика повече начин да подкрепите разработчика, отколкото да получите повече от онова, което и така щедро предоставя в безплатната.

Както винаги – не забравяйте да опаковате личния ви техно гений в куфара си на електронен книгопътешественик. Ще ви бъде полезен със съвети не само как да настроите предпочитания от вас апп за четене на е-книги, но и как да добавяте е-книгите в аппа – как да ги отваряте с него, как да поддържате библиотеката си от е-книги и как да се чувствате комфортно в употребата му.

Заслужават да се отбележат и три други аппа за смартфон. Отново – изненада – Adobe Digital Editions за Android. Да, има го и за телефон, но не бих се заемал с него. Следван от Moon+ Reader, който също има безплатна и платена версия, но наскоро го изоставих в полза на FBReader.

И най-накрая, естествено, трябва да споменем, че книжарница „Озон“ има специализиран апп, който обслужва всичките ви покупки на е-книги в книжарницата и ще ви бъде повече от достатъчен, ако сте решили да купите и прочетете е-книга, без да се задълбочавате в тревоги за DRM и трансфер на файлове. Да, трябваше да започна с него, но това не е платена статия, а ръководство за начинаещи – как иначе щяхте да разберете какво е е-книга и да научите всички интересни подробности дотук около нея?

Най-сетне за читателят със знатно потекло. Специализираните електронни четци

Искате ли да прочетете тази книга:

Тримата мускетари

За съжаление или за щастие (по-горе вече обсъдихме плюсовете и минусите), я има в Читанка. Всяка е-книга може да изглежда така. Всяка книга може да бъде в джоба или в чантата ви.

В джоба или в чантата ви може да има хиляди книги.

Какво препоръчвам и защо, за да се оборудвате със специализирано устройство за четене:

Kobo eReader – поддържа Adobe DRM и е-книги без DRM, качествени устройства и международен електронен магазин, където можете да откриете не само световните бестселъри в оригинал, но и колебливото присъствие български книги (последното за разлика от Amazon, където активно предотвратяват появата на български заглавия, е и причината четците на Amazon да не са в този препоръчителен списък).

PocketBook – поддържа Adobe DRM и е-книги без DRM, качествени устройства и устройства на ниски цени и международен електронен магазин. Често пъти препоръчван от българските електронни книжарници за директна интеграция със системите им за трансфер на файлове и разплащания.

Всеки таблет – с диагонал на екрана от 7 инча нагоре. При условие, разбира се, че премахнете или деактивирате всички други аппове за социални контакти и чат комуникация (добре, позволено е да оставите апповете Twitter и Goodreads, за да информирате света с цитати какво сте прочели и за да си водите читателски дневник). Таблетите може да не са полезни за очите ви и да изискват доста по-често зареждане на батерията за разлика четците с енергоспестяващи електронно мастило и мека осветка на екраните, но имат преимуществото, че можете да инсталирате всякакви аппове на български и международни електронни магазини, които едновременно с това предлагат и функционалността на електронни четци.

Последното предложение е и обяснение каква е тайната на щастливия електронен човек. Специализираното устройство е посветено изцяло на навиците ви на читател. Предпазва ви от деструктивното отклоняване на вниманието встрани от книгата и библиотеката ви. То е вашето място в дигиталния свят. С такова устройство тази връзка се постига лесно и това е начинът да впрегнете ползите от напредъка в технологиите за добро. Хартиената книга е прозорец към цял един свят. А електронният четец е прозорец към световете на хилядите книги в паметта му.

Заключение


Това е ръководство за начинаещи. Разбира се, че ще имате нужда от допълнителна помощ и съвети, но винаги можете да ги получите от познати и приятели. И на свой ред да споделите опита си с тях. Важното е, че вече знаете повече от преди за е-книгите и можете да направите първите стъпки не в замяната на хартиените книги с електронни, а в съвместното им присъствие в живота ви. За всякакви въпроси и поправки – оставяйте коментари под статията. Има доста подробности, които не съм покрил тук, но винаги мога да удължа изтезанието с още една или две километрични статии, стига да има желаещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.