Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Блуграс

Блуграс, сборник с разкази от Петър Тушков (Ерго, 2021) – предна корица
Съдържа 11 грижливо подбрани фантастични разказа и новелата „Вазев, 1887“!

За книгата


„Блуграс“ е сборник с разкази, в които реалността, един от най-енигматичните „текстове“ в човешката вселена, получава прочита, който заслужава: с други думи тя, независимо дали е позната, странна или алтернативна, нито за миг не е представена на читателя като нещо едноизмерно и лишено от скрити пластове. Или пък банално. Петър Тушков пише не като разказвач на анекдоти, а като изследовател на вътрешните и външните граници на човешкото. Резултатът са единадесет разказа и една новела, дванадесет модела на миналото, настоящето и бъдещето, където оригинални идеи и ясен, красив език изграждат редкия обект, наречен истински добра литература.

Владимир Полеганов

Животните излизаха едно по едно по едно през обраслия портал на училището и нищо не можеше да ги спре. Движеха се в редица. Пръв беше носорогът, следваха го двете африкански степни слончета. Тримата преминаха в галоп – компактна група решени на всичко бегълци, символ на единомислието.

Из избуялата трева зад тях се мяркаха сенките на рис, няколко чифта заешки уши, а една сърна бе спряла на напуканата алея до пропускателния пункт на пазача и с изпружен преден крак разрошваше забързано с нос опашката си. После сянката на риса или пък собствената ѝ сянка на топлия асфалт под нея я накараха да подскочи и да се затича след водачите на преселението.

Не нищо – никой не искаше да ги спре.

Из „Един милион години ваканция“

Вазев, 1887


„Блуграс“ съдържа новелата „Вазев, 1887“ – в тази странна романтично-приключенска история, прототип за чийто главен герой е Иван Вазов, България е изгубила Сръбско-българската война, София е обсадена от чужди войски, държавността е в развалини и на карта е заложено всичко, за което поетът, писателят и публицистът Вазев води неравна борба като редактор на столичния „Глашатай“.

Слушайте безплатно аудиокнигата на новелата „Вазев, 1887“:

Съдържание


Чудовището
Магьосникът на фараона
Отдел „З“
Кино
Луната брои останалите зелени листа
Майки и бащи
Неботичник
Блуграс
Фу Ми
Един милион години ваканция
Красивата гайша
Вазев, 1887 (новела)

С корицата на Василена Георгиева. Под редакцията на Явора Руменова.

Блуграс, сборник с разкази от Петър Тушков (Ерго, 2021) – четвърта корица, гръб

„Блуграс“ е в ръцете на читателите благодарение на дарения и предварителни поръчки от…


Ана Хелс; Анонимен; Анонимен; Поли Муканова; Явора Руменова; Ваня Стоицева; Теодор Цеков; Елена Павлова; Стоян Пешев; Мима Паунова; Богдана Тепавичарова; Димитър Копарански; Божан Божков; Стоян Христов; Мартин Петков; Диана Петрова; Вяра Мартинова; Андон Стайков; Анонимна; Златко Петков; Анонимна; Юрий Илков; Анонимна; Мартин Дойчинов; Илияна Делева; Янчо Чолаков.

Научете повече за кампанията: buymeacoffee.com/petertoushkov

Библиографски данни и поръчка


Блуграс, сборник с разкази от Петър Тушков (Ерго, 2021) – корица
Блуграс (2021)

Заглавие: Блуграс
Автор: Петър Тушков
Издателство: Ерго
Редактор: Явора Руменова
Художник: Василена Георгиева
Година: 2021
ISBN: 978-619-259-018-5
Език: Български
Страници: 252
Размери: 14/20 см
Тегло: 322 г
Подвързия: мека
Цена: 19 лв.

Отзиви за „Блуграс“ в интернет


Блуграс, сборник с разкази от Петър Тушков (Ерго, 2021) – гръбче, гръбнак