За мен

Петър Валентинов Тушков. Роден 1977, София. Писател и преводач на художествена литература.

Пиша от тринадесет-четиринадесетгодишен. Първата ми публикация е във вестник „Други светове“, бр. 13, 1992 – разказ, „Да бъде мрак“, стр. 8. Този разказ не носи името ми поради някаква странна прищявка или недоглеждане от моя или от страна на съставителите на вестника и след толкова години няма как да докажа авторството му, но съм сигурен, че никой друг не би намерил за разумно да се обяви за негов автор, така че всички сме в безопасност. Ако все пак искате да хвърлите поглед, изтеглете разказа.

Превеждам от английски на български език от гимназиалните си години, а професионално започнах да сътруднича на издателства и да превеждам книги от 2002-2003 година. Превеждам както художествена, така и научнопопулярна литература.

От 2010 година участвам в съставителството на сп. „Сборище на трубадури“. Поддържам уебстраницата на списанието, правя коректури на публикуваните текстове, грижа се за оформлението, работя по редакцията с авторите или преводачите на доста от разказите, които публикуваме там (разбира се, в списанието по изброените и някои неизброени аспекти работят още доста други хора, и на тях, а не на мен се дължи цялостният му облик). Отскоро в рамките на списанието се занимавам и с интернет радио със същото име. Разгледайте и послушайте подкаста/предаването ми „Хост/Гост“, където водя разговори с много интересни хора и правя всичко възможно да се науча на нещо полезно от тях.

До момента имам публикуван един авторски роман, „Отдел „И“ („Ерго“, 2015). Всички мои по-представителни разкази можете да откриете в постоянно попълващия се авторски сборник „99 истории“.

Някои мои публикации из интернет можете да откриете и в линковете по-долу:


Разкази

Кино [Сборище на трубадури]
Кода Импекс: Хотел „Метропол“ [Нова социална поезия] и [Нова асоциална поезия]
Кода Импекс: Страйпс & Старлинг [Свободно поетическо общество]
Майки и бащи [Литературен форум]
На връщане [Кръстопът]
Фу Ми [Литературен клуб]

Поезия

Дните на саламандъра [Литературен клуб]
Заклинание за щастие [Литературен вестник]
Историята на жената на пирата [Литературен клуб]
Песни и стихотворения от Мордор [Литературен клуб]

Откъси

Из „Отдел „И“ [Diaskop Comics]


Снимката е направена от фотографа Николай Цинцарски и може да се използва свободно, стига да не я вандализирате.

снимка
Петър Тушков
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!