Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Интервю по БНР – Програма „Христо Ботев“

Агоп Мелконян

С писателя Велко Милоев, оценяващ в журито на конкурса „Агоп Мелконян“ 2022, гостувахме на писателката и водещ в предаването „Литературата. Начин на употреба“ Зорница Гъркова по Програма „Христо Ботев“. Интервюто се проведе и излъчи на живо на 21 януари 2023 г., но поради форсмажорните обстоятелства около скорошната хакерска атака срещу сървърите на БНР записът от предаването стана достъпен малко по-късно, за което от името на конкурса можем само да благодарим! Чуйте го в линка по-долу, а ето така започва статията към него, по която е работила Росица Михова:

„Често се случва, когато чуем фантастика, да мислим за онази класическа научна фантастика от автори като Айзък Азимов и Артър Кларк. В последните години обаче в жанра се нарояват и множество поджанрове, които го превръщат в една необятна територия, трудна за осмисляне и подреждане. 

И все пак – фантастиката е подвластна на две основни свои функции – прогностичната функция или възможността ѝ да предвижда понякога някои неща, като невинно ги въобразява, и способността ѝ да разкаже света чрез фантастичното (много по-широко определяно от автори като Цветан Тодоров), да го диагностицира (бих дала за пример, сякаш най-описателен, „Бариерата“ на Павел Вежинов).“

Прочетете цялата статия и слушайте записа от предаването.