Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Фу Ми

Нов разказ в Buy me a coffee. Този път е обратното – с напълно безплатен достъп за всички + имейл за всички абонати = фу и ми.

Директният линк към началото на разказа е на един клик по-надолу, но останете и послушайте още малко.

Foo Me

Фу Ми (или foo_me) e комбинация от метасинтактична променлива без ясно обяснение и дефиниция + рефлексията на местоимението, което съзира себе си в нея.

Произходът на променливата е неясен.

Забелязвана е из вестникарски комикси от 30-те години на миналия век, където често я изписват на регистрационните номера на колите или в разговорите на минувачи на заден план, които казват „He who foos last foos best“ или „Many smoke but foo men chew“, или „Where there’s foo, there’s fire.“

Други твърдят, че идва от китайската дума за „щастие“.

Трети – че е ксеноним за пътуваща между звездите раса, която човечеството среща още в най-ранните години от пътя си в космоса и по никакъв начин не успява да се отърве от прилепчивия ѝ характер.

Каквото и да е определението за Фу Ми, Фу Ми е интелигентен вид, но малцина го подозират, защото представителите му често се държат като деца със забавено развитие. Може би е защитен механизъм, който им позволява да паразитират на гърба на други космически цивилизации, докато стане време за поредното им пътуване в неизвестното – честно казано, никой не си е направил труда да проучи въпроса и едва ли някога ще го направи. Фу Ми винаги са били някъде там. А Фу Ми, в началото на новата история от линка, който, както ви обещах – следва, може да е високофункциониращ социопат или мълчалив наблюдател без принос в човешката история, кой знае:

buymeacoffee.com/petertoushkov/foo-me-001


Речник

(Бележка към речника: Безплатното съдържание е начинът да контактувам с възможно най-много читатели, което ужасно ми харесва. Целият разказ ще бъде безплатен. А незадължителното – съдържанието „с подкрепата на“ – е начинът единственото черно нещо в живота ми да е чашата силно кафе.)

Безплатно съдържание

Означава „Благодаря Ви, че се абонирахте“, че натиснахте „харесва ми“ и че „го споделихте“, защото това е повече от достатъчно – безплатно е и се радвам, че Ви е харесало.

Съдържание с подкрепата на…

Означава, че освен разкази пиша и романи (и понякога публикувам със свободен достъп откъси от тях), но не мога да си позволя да разлепям на открито романите из интернет, защото от „издаван“ ще се превърна в „самоиздаван“ автор. Самоиздаваният автор не се харесва на издаващите го.

Пишещите, признавам, сме по пет за грош.

Помислете за художниците, дизайнерите и страньорите. Коректорите, редакторите и издателите. Представете си какво щяхме да правим без печатарите, популяризаторите, дистрибуторите и книготърговците?