Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Е-книги за 17 милиона евро

Идеите са безплатни. Но книгите не са. Да поправим тази несправедливост.

Предпоставката е, че са абсолютно наложителни две неща:

 • българската книга да бъде подкрепяна в собствената си страна
 • книгите да бъдат достъпни за повече хора в България

Ако дотук сме съгласни, нататък е лесно. Ето моята луда идея за бъдещето на книгата в България и ще се радвам, ако и вие споделите каква е вашата – не забравяйте, че сме ограничени единствено от въображението си и друг плаща сметката, така че… смело напред!

Ами ако правителството осигури 17 милиона евро за българските книги?

 1. Една от най-големите финансови пречки при издаването на книга е отпечатването, разбира се. Няма проблеми! Имаме технологията на електронните книги, възприемаме я и вече разполагаме с неограничен тираж на минималната цена за оформление във формат EPUB.
 2. За издаването на една електронна книга определяме щедрите €250 за редактор + €250 за коректор + €250 за корица + €250 за оформление = €1 000. Ако си мислите, че това е справедливо заплащане, сте прави.
 3. В България има най-малко 250 издателства (знаете, въображението ни не е ограничено от точните цифри), всяко издателство получава субсидия от €12 000 за издаването на 12 книги от български автори за календарната година = €3 000 000. Нещата ескалираха бързо, нали? Чакайте да видите.
 4. България има 7 милиона жители. Всеки от тях получава от мобилния си оператор право на два есемеса на минимална цена (днес съм в отлично настроение, цена на SMS – 10 ст., защото мобилните ни оператори са родолюбци), с които може да изтегли две български електронни книги по негов избор от любимата си електронна книжарница.
 5. Всяка изтеглена книга струва по €1, което държавата покрива.
 6. Държавата е намалила ДДС върху българската книга (мислехте, че съм забравил за това, нали, но не съм), така че любимата ви електронна книжарница си удържа любимата такса продажба и до издателите достига допълнителен стимулиращ приход.
 7. 7 милиона мишлета са равни на 14 милиона продадени книги и максимум €14 000 000 държавна субсидия само за да бъдем читатели, което е почти нечувано, освен ако вече нямате едно от онези полезни неща, наречени карта за библиотеката, и ви е ясно защо таксата за нея е само пет лева годишно.
 8. Крайна цена на операцията: €17 000 000 държавна субсидия за една по-умна и просветена нация.
 9. Годишно издадени книги: 3000. Средно разпределение на издателство в брутни продажби преди посредник и данъци: €14 000 000 / 250 издателства = €56 000 на издателство годишно от продажби. Нужно ли е да споменаваме, че на издателствата ще се налага да подбират и да си вършат работата съвестно, за да се продават тези книги?

Има само няколко допълнителни правила, които издателите трябва да спазват

 • За една календарна година след издаването на всяка от 12-те книги, те могат да бъдат продавани и по редовен начин, но цената им не може да надхвърля €1 (ако са ви свършили двата SMS-а, можете да си я купите или да я подарите на преференциална цена €1).
 • След изтичането на календарната година от издаването на всяка от 12-те книги, издателството има право да повиши цената ѝ по собствена преценка.
 • [измисли начин издателствата да не продават книги с обем от десет машинописни страници, за да гушнат хилядата евро, но това би било глупаво, ако искат някой да купува тези книги и да се доберат до пълните €56 000, прав ли съм, прав съм, нали, хората са добри по природа?]

3000 книги са много

Да, ужасно, нереалистично, сюрреалистично много. Дори като приспаднем стихосбирките, сборниците с разкази, романите, повестите, антологиите, упътванията за затваряне на зимнина, гъбарство, ловджийство,  градинарство, земеделие, начини за забогатяване, учебниците по ядрена физика, читанките за първолаци с интерактивни илюстрации (сега онези €250 за оформление не ви се виждат твърде много, предполагам), детските книжки, дисертациите, изследванията на краеведите от Северозападна България, мемоарите ви, наръчника ви за отслабване с каланетика, йога и ароматерапия, теистичните, атеистичните и агностичните трактати на философите, финансовите теории на прагматиците, новите теории на социолозите, последните открития на археолозите, изследванията на историците и колонките с цифри на статистиците. Да не забравяме разследванията на журналистите и биографиите на спортистите!

Всъщност мисля, че 3000 са повече от достатъчно

Но кой знае. По-важното е, че стигат за здравословна пазарна конкуренция, в която ще се открояват бисерите и бестселърите, шедьоврите и истинското знание. Само за 17 милиона евро, които няма да излязат от моя джоб.

Каква е вашата идея за бъдещето на книгата в България?