Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Разбор на „Brunch“ (Как се запознах с майка ви, S02E03)

How I Met Your Mother е от комедийните сериали, които през 00-те придобиха заслужена слава с иновативната си разказваческа техника и своя досаден главен герой, безнадеждния романтик Тед, който държи децата си като заложници, за да им разкаже докрай историята как се е запознал с майка им. Това е разбор на един от ранните епизоди на сериала. За повече информация и подробен синопсис на Brunch (S02E03) посете уикито му или страницата му в IMDb.


Бащата и майката на Тед му гостуват в Ню Йорк. Маршал и Лили са в процес на раздяла. Тед иска да представи новата си приятелка Робин на своите родители, но Барни се намесва в желанието си да блесне пред родителите на Тед като неговия най-добър приятел (всъщност най-добрият приятел на Тед е Маршал); за целта Барни всячески подкопава Робин пред тях. Историята започва със снимка на всички герои, седнали около маса. На снимката героите са усмихнати. След като кадърът се раздвижва, виждаме, че всички на снимката са били усмихнати само за да ги снимат, след което неочаквано започват да се карат или да негодуват. Последователно ставаме свидетели на частни разговори или реакции около масата. Лили казва на Маршал, че иска лицето му да се стопи, а Маршал, че иска очните ѝ ябълки да избухнат. Тед гледа възмутено баща си и казва на Барни, че иска да убие баща си. Робин заплашва майката на Тед, че „ако не му каже“, ще го направи тя, при което майката на Тед подскача и неволно събаря подноса на сервитьорката, която ги е снимала.

За да придобият смисъл нещата, трябва да разберете, че тази история има три части.

Частта с Маршал и Лили.

Частта с Барни и бащата на Тед.

Частта с Робин и майката на Тед.

Историята има две нишки, които ще проследим в серия от ретроспекции:

a) Маршал и Лили все още изпитват чувства един към друг.

– Маршал и Лили си дават вид, че се разделят миролюбиво, но помежду им прехвърчат искри. Тези искри се дължат на факта, че двамата все още изпитват неудържимо сексуално привличане един към друг.

б) Майката и бащата на Тед са разведени от почти десет месеца.

– В семейството на Тед никога не се говори за сериозните неща от живота. Това обяснява защо Тед няма никаква представа, че родителите му са разведени от десет месеца и че не живеят заедно от две години.

Взаимодействие на двете нишки в историята:

Двете нишки на историята са в рязък контраст и подчертават две напълно различни, разделени двойки. Едната двойка (майката и бащата на Тед) е открила, че дългогодишната й връзка е била грешка, защото двамата не си подхождат. Втората двойка (Маршал и Лили) открива, че прибързаната й раздяла е грешка, защото двамата са родени един за друг. Докато трите части на историята постепенно ни разкриват детайлите, довели до поведението на героите около масата в началото, виждаме:

а) как в желанието си да блесне, Барни води бащата на Тед на бар, където бащата на Тед помага на Барни да флиртува с жени (по-късно Барни показва на Тед снимка на телефона си, на която бащата на Тед се целува с момичето, което е откраднал от Барни, заради което Тед е бесен на баща си);

б) как, разстроена от факта, че майката на Тед очевидно не я харесва, Робин влиза в конфронтация с нея, при което майката на Тед споделя с Робин, че всъщност тя и бащата на Тед са разделени, без Тед да подозира, и че според майката на Тед е добра идея да не се избързва със сериозните връзки, ако някой от двамата партньори има съмнения по въпроса;

в) как в желанието си Маршал и Лили да се надиграят във все по-ожесточеното скъсване двамата прибягват до взаимно съблазняване, с което неочаквано за самите себе си откриват, че в действителност все още изпитват неудържимо привличане един към друг, а после дори правят секс в тоалетната на ресторанта.

Третата нишка:

Третата нишка в историята през цялото време е била пред очите ни. Връзката на Робин и Тед (помните, че Тед кани майка си и баща си в Ню Йорк, за да ги запознае с Робин). Контрастът между двете двойки от първите две нишки неочаквано дава възможност на Робин и Тед да направят реалистична оценка на собствената си връзка и ги навежда на неизказано заключение. Наследствените черти и чистото съвпадение на сходствата и качествата на хората във връзката на майката и бащата на Тед сочат, че някъде в своето близко или далечно бъдеще връзката на Робин и Тед е обречена на провал.

Историята завърша с оптимистичната нотка, че майката и бащата на Тед все пак са открили щастието поотделно и че връзката на Маршал и Лили все пак не е обречена.


За други резюмета вижте в „Разбор“.