Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Какво е Мастодон?

Скрийншот на хаштага #представяне във фийда на mastodon.social

Сложен отговор


Мастодон (Mastodon) е безплатен софтуер с отворен код за социална комуникация. Подобно на други социални мрежи за онлайн присъствие, предлага на потребителите възможност за микропубликации (публикация на „статуси“ или „микроблогинг“) и социален контакт с профилите на други потребители. За разлика от комерсиалните флагмани в сферата на социалните контакти, гарантира на потребителите си контакт с потребителите на други сайтове във федерирана мрежа.

Сайтовете, работещи под Мастодон, се наричат „инстанции“ (instances) или – „сървъри“, „възли“. По последни данни, към 16 декември 2022 г., Мастодон сървърите в световната мрежа надхвърлят 12 хиляди, с 5,5 милиона профила, половината от които са били активни през ноември същата година. Досега потребителите им са публикували половин милиард статуса. Контактът между сървърите, работещи под Мастодон, се осъществява посредством свободния, децентрализиран социален протокол ActivityPub, което осигурява на потребителите висока гъвкавост при избора на сървър, където да установят онлайн присъствието си, както и улеснява прехвърлянето им на нов сървър, когато и поради каквато причина пожелаят да го направят.

Лесен отговор


Мастодон е бързоразвиваща се, модерна и свободна мрежа от независими сървъри за социални контакти. Сървърите могат да бъдат тематични, професионални, браншови, фирмени, държавни, лични, общи, частни, политически ориентирани, свръх тясноспециализирани, хумористични и т.н. Потребителите на всеки един сървър могат да обменят статуси с потребителите на всички останали сървъри. Сървърите могат да изберат да не бъдат част от федерираната мрежа на останалите сървъри. Съществуват сървъри за всеки вкус и интереси. Идентифицирате се като вещица? Идентифицирате са като две вещици? Има сървър, където ще се почувствате като у дома си!

Как да си създадем профил в Мастодон?


Най-трудната част е да изберете сървъра, който е подходящ за вас. Всичко останало е не по-различно от регистриране на профил (акаунт) в интернет сайт. Разгледайте списъка с големи световни сървъри или изберете някой от сървърите, създадени в услуга на българските потребители (след време списъкът може да не е пълен, но за момента ми е известно за тези – по азбучен ред):

Проверете колко потребители има понастоящем сървърът. Прочетете внимателно правилата на сървъра, в който се каните да се регистрирате. Управлението им е в ръцете на администратори, които са ги създали и ги поддържат с най-доброто желание да осигурят безопасно и приятно място за хора със сходни интереси или култура на поведение. Гарантирано немалко от Мастодон сървърите няма да ви бъдат по вкуса. В това няма нищо лошо – светът е голям, и все пак фактът, че потребителите на един сървър могат да контактуват, да следят новите публикации на и да бъдат четени от потребителите на всички останали сървъри, ви позволява да останете във връзка с безкрайното му разнообразие. Без да се чувствате притиснати, заградени, хванати в капана на големите комерсиални социални мрежи, които се издържат, като монетизират, като буквално продават поведението ви, навиците ви, предпочитанията ви, изказванията ви, които проследяват пътя ви от точка А до точка Б навсякъде, където могат да засекат онлайн присъствието ви.

След като се регистрирате и вече имате достъп през браузъра до новия ви акаунт в избрания от вас сървър, изтеглете приложението за предпочитаната от вас мобилна платформа/операционна система, въведете на началния му екран адреса на сървъра, който сте избрали (например просто: „masto.bg“), и влезте в профила си. Последвайте приятелите си, представете се с хаштага #представяне, след което го кликнете, за да откриете други хора като вас. Последвайте приятелите на приятелите си. Следете новините директно от журналисти, разговаряйте с акаунтите на любимите ви писатели, художници и всякакъв род знаменитости, които продължават да се стичат в тази социална мрежа.

Защо Мастодон?


По-горе обрисвахме как и какво правят комерсиалните социални мрежи. Мастодон е проект с отворен код, който поставя на първо място контакта между хората, без да прилага т. нар. мистериозни „алгоритми“. „Алгоритъм“ означава „прецизно правило, или набор от правила, посочващи как да бъде разрешен даден проблем“. Използва се в областта на програмирането и оттам думата е навлязла уверено в комерсиалните социални мрежи, където проблемът са хората. И по-точно как да бъдат насочвани, така че да остават в рамките на даден сайт, и как да бъдат стимулирани да реагират на онова, което виждат в него. Целта е висок брой присъствие на потребители и учестени реакции от тяхна страна, което разкрива статистически тенденции при големи групи индивиди (информация, използвана в масовата реклама) и личните предпочитания на даден индивид (информация, използвана в целевата или „таргетираната“ реклама).

В софтуера на Мастодон няма такива алгоритми – създаден е и със специфичната задача те да отсъстват, което предоставя социалното поведение на човека (а не потребителя) в собствените му ръце. Вие сте човек, а не потребител.