Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Списък с фантастични филми

Списък с хубави фантастични филми. Допълва се (пишете ми с предложения за още заглавия) и може да се разрасне до отделни статии за „Сборище на трубадури“, мои и ваши.

Като начало се чудех – кои са фантастичните филми, които внушават рафинирана депресия или меланхолия по въпросите на пътуването в космоса. На първо място веднага се сетих за няколко научнофантастични и допълних с някои малко по-измислени. Това не е единственият критерий. Например задължително смятам да добавя и забавни фантастични филми. Такива са „Пазители на Галактиката“, „Валериан и градът на хилядите планети“, „Играч първи, приготви се“. Разбира се, „Петият елемент“, „Империята отвръща на удара“ и т.н. Фентъзитата спадат ли към тях? Защо не. Нищо не пречи да се категоризират по различни признаци. Като цяло аз съм почитател по-скоро на технологията и пътуването в космоса, отколкото на магията. С изключение на „Тор: Рагнарок“ останалите филми от поредицата за Тор (засега; в очакване на четвъртия филм) ми се струват по-„вълшебни“, отколкото технологични, но това не е причина да бъдат пренебрегвани. Съществуват и интересни явления като „Пътят на Юпитер“ (2015), който е приказка за принцеса с тънко покритие от технология и междузвездни пътувания. Както и поредицата за Лудия Макс – това пък що за чудо е, постапокалипсис? Давай го насам.

Нахвърлям работен списък и добавям при предложения и подсещания. Какво изпускам? Да направим дефинитивния списък с всичко апокрифно, класическо, холивудски лъскаво, толкова-лошо-че-е-велико, необяснимо европейско и дори българско.

Вижте под таблицата за директен линк към нея. Търси се помощ за азиатските, европейските, романтичните, арт и експерименталните. На места списъкът върви по границата на фантастичния елемент, например в случаи като „Гравитация“, „Аполо 13“, „Хъдсън Хоук“ и поредицата за „Джон Уик“. Възможно е да са пропуснати заглавия, които смятам за очевидни и все още се колебая дали да ги добавя, било заради масовия им характер, било заради несигурност дали не развалят иначе интересни поредици (кешграб).

Връзка към списъка.