Follow cellfourteen@mastond.social

Списък с фантастични филми

Списък с хубави фантастични филми. Допълва се (ще се радвам на предложения в коментарите) и може да се разрасне до отделни статии за „Сборище на трубадури“, мои и ваши.

Като начало се чудех – кои са фантастичните филми, които внушават рафинирана депресия или меланхолия по въпросите на пътуването в космоса. На първо място веднага се сетих за няколко научнофантастични и допълних с някои малко по-измислени. Това не е единственият критерий. Например задължително смятам да добавя и забавни фантастични филми. Такива са „Пазители на Галактиката“, „Валериан и градът на хилядите планети“, „Играч първи, приготви се“. Разбира се, „Петият елемент“, „Империята отвръща на удара“ и т.н. Фентъзитата спадат ли към тях? Защо не. Нищо не пречи да се категоризират по различни признаци. Като цяло аз съм почитател по-скоро на технологията и пътуването в космоса, отколкото на магията. С изключение на „Тор: Рагнарок“ останалите филми от поредицата за Тор (засега; в очакване на четвъртия филм) ми се струват по-„вълшебни“, отколкото технологични, но това не е причина да бъдат пренебрегвани. Съществуват и интересни явления като „Пътят на Юпитер“ (2015), който е приказка за принцеса с тънко покритие от технология и междузвездни пътувания. Както и поредицата за Лудия Макс – това пък що за чудо е, постапокалипсис? Давай го насам.

Нахвърлям работен списък и добавям при предложения и подсещания. Какво изпускам? Да направим дефинитивния списък с всичко апокрифно, класическо, холивудски лъскаво, толкова-лошо-че-е-велико, необяснимо европейско и дори българско.

Вижте под таблицата за директен линк към нея. Търси се помощ за азиатските, европейските, романтичните, арт и експерименталните. На места списъкът върви по границата на фантастичния елемент, например в случаи като „Гравитация“, „Аполо 13“, „Хъдсън Хоук“ и поредицата за „Джон Уик“. Възможно е да са пропуснати заглавия, които смятам за очевидни и все още се колебая дали да ги добавя, било заради масовия им характер, било заради несигурност дали не развалят иначе интересни поредици (кешграб).

Връзка към списъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.