Follow cellfourteen@mastond.social

Тримата мускетари и Морис Лелоар

Морис Лелоар (Maurice Leloir, 1853–1940), или „Лероар“ в Читанка, очевидно е бил машина, защото е нарисувал 121+128 илюстрации към романа „Тримата мускетари“ на другата машина, Александър Дюма. Спомних си за тези невероятни илюстрации в българското издание, докато търсех книгата в Амазон. Защо я търсех на английски. Защото не ми се ровеше за хартиената.

Само че попадала ли ви е някоя от книгите в поредицата Световна класика за деца и юноши на издателство „Народна младеж“? Не се разтапям от носталгия. Илюстрациите, които имат някои от тези книги – сещам се за Том Сойер или Клетниците, да не говорим за други поредици, като книгите на Жул Верн, – са фе-но-ме-нал-ни.

Както и да е, оказа се следното: Никъде, като че ли в Амазон и дори в gutenberg.org, английският превод на е-книгата „Тримата мускетари“ не съдържа тези илюстрации. В Гутенберг илюстрациите фигурират, в първи и втори том, но на френски. Обаче ги има в българския електронен текст в Моята библиотека. Вярно, в българския електронен текст илюстрациите са с малко по-ниско качество в сравнение с тези във френския електронен текст. Но е поносимо. И съм си поставил за цел през книга или две да чета и книги на български.

Единственото, което отсъства в Читанка, е по-четлива корица. Така че не се стърпях да направя набързо една непретенциозна, преди да конвертирам е-книгата за Киндъл:

Тримата мускетари, корица

Заключението ми е, че крайният резултат от обсесията ми за пълно удоловствие в четенето е великолепен. По заслуга изцяло на художника.

Библиотечен изглед на корицата в Kindle Paperwhite.
Бърз преглед на корицата в книгата „Тримата мускетари“ в Kindle Paperwhite.

Случаен факт: През 1884 година Ги дьо Мопасан посвещава разказа си Idylle на Морис Лелоар.

Друг случаен факт: По настояване на Дъглас Феърбанкс Лелоар работи по немия филм „Желязната маска“. В Холивуд, бейби.