Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Ти си абсолютна – за антологията с обидно име

„Ти си абсолютна“, антология

Веднага под чертата по-по-по-долу следва рекламната част. Тук си говорим откровено.

„Сборище на трубадури“, списанието за фантастичното в невероятното и невероятното във всекидневното – иначе казано: никъде не сме казвали че сме списание за фантастика, – тази година отбелязва 10 години от основаването си. През цялото това време сме полагали усилия да предоставяме на писатели и поети поле за изява, съпоставимо с отдавна отминалите времена на здравословно действаща книжна периодика, където писателите могат да достигат до читателите и да се открояват с кратки текстове. Нещо почти немислимо в насипния интернет формат на мрежата, но постижимо, ако сте си поставили за цел да работите с авторите, да правите подбор и да презентирате справедливо, без да пребивавате в сивата зона на компромиса.

Така се случи, че в началото на 2020 година, дни преди обявяването на пандемията, най-после осъществих задачата списанието да се регистрира като сдружение с нестопанска цел и да получи ISSN от Националната библиотека (преимуществото от последното може да се обобщи като видимост в независимо и добросъвестно поддържания каталог на библиотеката).

Първата ми стъпка след това

Да проверим дали българският читател е склонен да подпомага писателите и периодичните издания, в които те публикуват своите творби. Независимо че световната компютърна мрежа на практика си е една голяма, безплатна книга.

Това доведе до електронната антология „Ти си абсолютна“. Съставена от издателя Мартин Христов, публикувана от издателство „Ерго“ и управлявана от списание „Сборище на трубадури“.

Какво означават тези думи, най-общо

С всеки от авторите, изброени след чертата по-по-долу (има изключения, които ще спомена), списанието е подписало договор за отчисления от продажбите. Освен това „Сборище на трубадури“ подписа договор с издателство „Ерго“, който урежда продажбата на антологията в електронната книжарница на издателството. Отчисления се отчисляват на договорен период.

Кои са изключенията. Едното е аз, защото не ми се занимава да осчетоводявам сам на себе си отчисления – имам си достатъчно друга работа, – а другото е писателят Мартин Петков. За мен ясно. Мартин обаче заслужава да получи супер специална служебна похвала, защото без експертните му умения по юридическата част нищо от изброеното нямаше да се осъществи. И се е отказал доброволно от хонорара си. Можете ли да повярвате? Видях го с очите си.

Което не прави останалите автори в антологията безскрупулни и алчни същества, решени на всяка цена да станат хилярдери на гърба на читателя.

В действителност всички те направиха невероятния жест към списанието и читателите да предоставят правата за публикация на своите разкази, без да изискват предварително заплащане. Цялата работа от наша страна е едно голямо обещание. Четете ли е-книги, искате ли да четете качествени е-книги, харесва ли ви мисълта български разказвачи да водят неравната борба с културната ентропия (която не е нещо ново, дайте да се разберем, имало я е във всеки един период) и да отстояват, съхраняват, развиват литературата ни в подножието на исполини като англо-, сино-, рускоговоряща култура? Бръкнете си в джоба.

Колко монети по 1 и 2 лв. има в дланта ви

Как вървят продажбите дотук? Няма да ви лъжа – от 21 април до 1 август 2020-а, за малко повече от три месеца, са продадени 7 бройки от антологията. Това включва продажбите по време на едно от намаленията в книжарницата и изключва безплатните авторски бройки и промоционалните и наградни бройки (имаше такива, които раздадохме като част от промоцията).

„Ти си абсолютна“ е една малка книжка в един голям, голям свят. Бляскав свят. Свят на надеждите, на измамния блясък, но и на невероятното във всекидневното. Не съм разочарован. В екстаз съм. Седем продадени бройки. Благодаря ти, читателю!

Ако пък поради някаква причина за пръв път научаваш за тази антология от мен, заповядай – подпри книгата, подкрепи списанието, което няма да престане да съществува, и чудесните писатели в „Ти си абсолютна“, които обичат да разказват истории и няма да престанат да го правят, докато дишат.

(А… обидното заглавие на антологията? Обяснението за него друг път, стига да имате време да си поговорим за разказите в нея.)


Реклама

Антологията „Ти си абсолютна“, подбрани истории от десет български писатели, съдържа разказите:

За жените и колите – Васил Георгиев
B–2 – Ина Вълчанова
Спам – Мартин Петков
Актрисата – Палми Ранчев
Камилски камък – Станчо Пенчев
Мостът на река Дунав – Елена Павлова
Тя и той – Нели Лишковска
Гошо – Здравка Евтимова
Кода Импекс: Хотел „Метропол“ – Петър Тушков
Перото – Владимир Полеганов

Съставител: Мартин Христов
Художник на корицата: Милена Чолакова

Таксита, магистрали, автобуси, села, някъде край Дунава по време на хибридна кибернетична война, в офиса, епистоларно, от уста на уста или под формата на журналистическо разследване – тази антология съдържа света около нас. Разказан с чувство за хумор, смъртоносно сериозно, понякога с почуда или пък без извинения – от опитни писатели, посветени на историята във всички нейни измерения. На абсолютния свят, в който пребиваваме и можем да обясним единствено със собственото си присъствие в него. Докато нещо не ни накара да поставим под въпрос гледната си точка и за пореден път да се удивим от силата на щастието в това никога да не си сам.

Корица на антологията „Ти си абсолютна“
„Ти си абсолютна“, антология (Ерго, 2020)

„Ти си абсолютна“ е първата книга в поредицата „Модерните 100“, съвместна инициатива между сп. „Сборище на трубадури“ и издателство „Ерго“. Списанието и издателството Ви благодарят, че подкрепяте книгите  – български и преводни, хартиени и електронни – и пряко насърчавате всеотдайната работа на дългия списък от професионалисти по веригата от написването до издаването и разпространението на една книга, за да заеме тя мястото си в библиотеката на Вас, читателя.