The This от Адам Робъртс

The This, by Adam Roberts

Този кратък читателски отзив излезе първо в профила ми в Goodreads.

Колко жалко, че Адам Робъртс не продължава да излиза в превод на български. Първо „Камъкът“, после „Сол“, следвани от „Polystom“ – превод, който ми възложиха и завърших преди 15 години, но загадъчно така и не излезе, – следвани от всичко, оставащо непреведено до днес. Робъртс е фантаст с литературно-философски уклон, но дори когато е зает с метафизиката на съвременността, той си остава почитател на жанра и не разочарова твърдите фенове на научната фантастика. Възможно е в България просто да не му е провървяло заради търпението, което трябва да се прояви към дръзките му виражи с всяка следваща книга, изцяло подвластни на личните му интереси. Предизвикателство е дори човек да остава наясно с ТЛ-а му в Туитър, докато прави опити да изчита постовете в (дори по собственото му признание) безбройните му блогове из интернет. Така в съзнанието на българския читател в причинно-следствената линия на творчеството му се е отворила пропаст от почти две десетилетия, която продължава да се разширява, и това според мен е огромен пасив за цялостното ни разбиране за литературата с фантастичен елемент.

Не е изгубена кауза обаче. Книги като Yellow Blue Tibia, New Model Army, Jack Glass, Bête, The Thing Itself, Purgatory Mount и най-сетне най-новият му роман The This тематично са достатъчно разбираеми, оставайки завладяващо четивни.

На последно място – изключено е точно тук да напиша нещо по-конкретно за The This, освен че всяка глава в този роман ме изненадваше. Какво повече може да иска колебаещият се читател от изгледите за вълнуваща неизвестност, която ще го остави с абсолютната сигурност, че някъде в близкото бъдеще този автор ще напише следващата си книга?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.