Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Красивата гайша и Кода Импекс

Красивата гайша

През септември завърших още един разказ за „99 истории“„Красивата гайша“. Този път писах част по част в Buy me a coffee, където страхотните хора

  • Елена Павлова
  • Stoyan Peshev
  • harozure
  • Стоян Христов
  • Yavora
  • Мима Паунова

насърчиха завършването му. Разказът достига до вас с подкрепата им!

От връзката по-горе можете да го купите само за $1, като в тези 1,67 лв. са включени три електронни формата, PDF, EPUB и AZW3, които покриват всички възможни операционни системи и устройства за четене. Или се абонирайте за левче на месец, за да имате достъп до всички такива разкази в бъдеще и за да следите черновата на новия ми роман (описанието за него по-долу).

Красивата гайша, фантастичен разказ

„Красивата гайша“ е японско-марсиански разказ. В него има самурайски мечове, криптобарони, роботи убийци, престрелки с узита, социална несправедливост, расова дискриминация и трудни, но преломни житейски решения. Това е историята на Такаши Кобаяши и неговата красива гайша в една тъжна марсианска нощ. Отделните части излизаха през няколко дни, както ги завършвах, и бяха достъпни за всеки. Вече не са, защото чак когато завърша следващия разказ за „99 истории“, ще добавя „Красивата гайша“ в сборника, с който – както знаете – можете да се сдобиете и безплатно.

Нека подчертая, че съзнателно се спрях на варианта долар вместо евро и на $1 вместо $10. Такава подкрепа е напълно достатъчна и ме води към крайната цел от $300, с които възнамерявам да отпечатам на хартия селекция от 99-те. Ако разказите ви забавляват и са ви забавлявали през годините, то като дарител ще получите с предимство бройка от такъв ограничен тираж. В „99 истории“ към момента има 35 разказа + 1 повест и ISBN-ът му е 9781310489174. Парадоксално на хартия разказите в него могат да достигнат до повече хора.

Няма как да пропусна да прибавя към благодарностите по-горе и

  • Цветан Мънгов

чието щедро дарение от €100 през лятото ме накара да добавя повестта „Вазев“ в сборника. Ако не сте го чели, тичайте, преди да съм си променил отново решението, и отправете мислена благодарност към този безкористен човек.

Кода Импекс

А сега да поговорим малко за черновата на следващия ми роман.

Към настоящия момент съм изправен пред три по-големи авторски проекта (романи). Без да се фокусираме прекалено стриктно върху факта, че поначало мястото в нея е ограничено, положението в главата ми става неудържимо и се налага да предприема решителни мерки по разчистването.

Един от тези проекти е новелата „Кода Импекс“, история за дързък въоръжен обир през лятото на далечната 1986 година, чиито документални следи се губят отчасти или безвъзвратно след промените, но оживяват в трескавите проучвания на невидим разказвач, толкова ненадежден, колкото спомените ви за онази точно определена луда събота вечер, които се опитвате да възстановите по противоречивите изказвания на приятелите ви.

„Кода Импекс“ е роман за брилятно замислен и изпълнен heist (американски сленг за „въоръжен грабеж“), чийто акт противопоставя обикновения стремеж за лично щастие на екзистенциалния песимизъм. Много харесвам разликата между „твърдо сварения“ (hardboiled) и „черния“ (noir) роман. В твърдо сварения роман героят обикновено е паднал ангел, забърква се в огромни неприятности, хората около него умират, но накрая успява да постъпи по правилния начин и „редът“ до голяма степен е възстановен. Ноарът е различен. „В него всички са паднали ангели, правилно и неправилно не са ясно разграничени, може би дори – са недостижими.“[*] Още в началните две глави на „Кода Импекс“ тази разлика е посочена и краят е описан. Големият въпрос, на който и на мен самия ми предстои да си отговоря, е какво е обяснението за този край. Какво се е случило отвъд сведенията в маниакално педантичните проучвания, които ни представя авторът?

Първите пет глави са готови на чернова. Веднага след завършването на поредната, тя ще става достъпна чрез акаунта ми в By me a coffee. Глава първа и Глава втора са публично достъпни, а до останалите имате достъп с абонамент или еднократно дарение от $1 (няма как някое издателство да прояви интерес да публикува романа, ако го разлепя безплатно из интернет, нали така, следователно проявете разбиране).

Началната глава можете да откриете тук, а всички останали са на обичайното място с последни публикации. Междувременно – да, ще има паузи за почивка в написването на романа, за да завършвам и други разкази. И както винаги коментарите, личните съобщения и имейлите ви са добре дошли 🙂