Follow cellfourteen@mastond.social

Kindle Update v5.14.2 в снимки

На какво ми прилича този ъпдейт? Първо на задаващи се електронни четци с по-големи екрани, но и на още по-бързи електронни четци. Това не означава, че е задължително технологията на електронното мастило скоро да отбележи чудодейни скорости. По-скоро бих заложил на по-евтини бързи процесори, оперативна памет и оттам – на поевтиняващия по-голям екран.

Второ – прилича ми на начален (home) екран, в чийто горен край се виждат три корици на книги от библиотеката ми, а всичко останало, някъде до бездънния край на страницата под тях, е запълнено от препоръчани заглавия. С други думи, началният екран на електронния четец е превърнат в книжарница – можеш да гледаш и да четеш, ако си купиш книгите.

Второто не е чак толкова лошо, но е малко разочароващо като отношение към читатели, които и без това постоянно купуват книги от Амазон.

Във връзка с първото второто е логично. Цената на хардуера е спонсорирана от продажби. Бизнес.

Не мога да се въздържа и ще направя паралел с началния екран на една конзола Xbox обаче. Не защото Майкрософт не искат да се купуват игри, а защото началният екран на тази гейминг конзола може да бъде преобразен от притежателя на конзолата (играча = читателя) във витрина на цялата му библиотека от вече закупени игри – групирани по дефинирани от него категории, с последни новини около тях. Рекламата на началния екран на Xbox съществува, но е ограничена до една две плочки, които играчът и без друго би искал да бъдат наблизо за удобство. Новият начален екран на Киндъл? Ред след ред скука и досада, на практика безсмислен, защото нямаш незабавен достъп до няколкото десетки книги, които четеш наведнъж или нямаш търпение да прочетеш. Вместо това имаш противоположното – буквално две-три плочки от „Вашата библиотека“. Просто така – ако искате всъщност да четете книгите в нея.