Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Къс разказ в Литературен вестник

За мъртвите души в студените северни нощи, разказ от Петър Тушков в Литературен вестник
За мъртвите души в студените северни нощи

„За мъртвите души в студените северни нощи“, къс мой разказ от вселената на „Отдел „И“, излиза във в. „Литературен вестник“, брой 44, 2021, с водещ редактор Яница Радева.

Вече не помня кога съм го писал – много вероятно след разказа „Отдел „З“ – и се оказа, че „За мъртвите души…“ за ей толкова можеше да се окаже изгубен завинаги. Сигурен съм, че го пусках в един много стар мой сайт. Помня, че на няколко пъти не го включвах в мои е-книги, защото е съдържателен, но кратък. Помня, че и тогава, и сега това е един от любимите ми разкази поради ред трудно обясними причини. След което следите му се губят из електронните ми архиви. За щастие обаче се оказа, че съм го изпращал на редактора на „Отдел „И“ Ина Вълчанова заедно с други разкази от света на романа, и в крайна сметка открих, че през последните години се е спотайвал в пощата ми в GMail.

Практиката да си снимаш разказа в хартиено издание, за да имаш доказателство за съществуването му пред интернет обществеността, е и развеселяваща, и интересен повод за размисъл. Но да не се задълбаваме прекалено много в анализи на явлението. Броя на снимката купих от „Български книжици“, където има цяла стойка с печатни литературни издания. Периодиката, електронна или хартиена, е важно звено в процеса на литературното съзряване на всеки писател. И е място, където можете да откриете интересни явления и творци години преди да мернете имената им на корицата на първата им книга.

„За мъртвите души…“, противно на всякаква логика, е коледен разказ. Разбира се, че е възможно да го прочетете и онлайн, на страница 13 – Литвестник не живеят във времената пр.и.е (преди интернет ерата). Както и да изтеглите всички останали броеве от вестника, които издателите качват в мрежата.