Follow cellfourteen@social.petertoushkov.eu

Разбор на „Планетата на съкровищата“ (2002)

Плакат на планетата на съкровищата (Disney+)

Една от любимите ми анимации на Дисни, „Планетата на съкровищата“ (Treasure Planet, 2002), се превръща в един от големите провали на Disney Animation с бюджет от 140 мил. долара и бокс офис от 110 мил. долара. Причините за това и обстоятелствата около промоцията на филма оставяме на специалистите по маркетинг и реклама. Интересува ни разборът.

Дебело предупреждение: това е преразказ на сюжета на филма.


1.

 • Юношата Джим Хокинс е останал без баща, но винаги е мечтаел да бъде нещо повече, да пътува между планетите. Джим е отличен ракетен сърфист.
 • Една вечер в гостилницата на майка му пристига странник, Били Боунс. С предсмъртния си дъх странникът доверява на Джим карта, която води до несметното богатство на пиратския капитан Флинт, скрито на Планетата на съкровищата.
 • Бандитите, които са преследвали и ранили смъртоносно Били Боунс, се появяват и опожаряват гостилницата. Джим, майка му и Д-р Доплър, редовен посетител на гостилницата и ексцентричен богаташ, който става свидетел на смъртта на Били Боунс, успяват да им се изплъзнат в нощта. Тримата се скриват в имението на д-р Доплър и разглеждайки картата на Били Боунс, осъзнават, че тя може да ги отведе до несметни богатства… и приключението на живота им.

2.

 • Д-р Доплър финансира експедиция до Планетата на съкровищата. За целта наема кораб, но, за нещастие, и екипаж от съмнителни негодяи, които кроят нещо.
 • Капитан Амилия не е доволна от избора на д-р Доплър за екипаж, но заедно с първия си помощник, мистър Ерол, налага строга дисциплина на борда и първоначално всичко изглежда наред.
 • Джим открива, че животът на въздухоплавател не е точно това, което си е представял. Капитанът разпознава бунтарската му, недисциплинирана природа, така че го назначава на най-ниската длъжност и го предоставя на строгите грижи на готвача Джон Силвър, за да го обучава. Джон Силвър е киборг, а в предсмъртните си думи към Джим Били Боунс го е предупредил да се пази от киборг. На Джим се налага всеки ден да върши черна работа, да мие чинии и да търка с парцал палубата, докато не заспи от преумора.
 • Джим първоначално влиза в конфликт с Джон Силвър, но скоро ще открие в него фигурата на бащата, който винаги му е липсвал. Джон Силвър на свой ред ще почувства, че изпитва бащински чувства към момчето. Готвачът има домашен любимец, Морф, който може да се превръща във всичко, което пожелае.
 • Екипажът на кораба е недоволен от строгото управление на капитан Амилия и крои метеж. Разбираме, че Джон Силвър е техният главатар и че моряците са пирати, които се преструват на обикновени наемници, за да се доберат до картата на Били Боунс, когото са преследвали до смъртта му.
 • По време на неочаквана среща с черна дупка един от моряците, свирепият Скрууп, убива мистър Ерол и набеждава Джим като виновник за смъртта му. Капитан Амилия е разочарована от Джим.
 • Джим подслушва разговор между пиратите и разбира, че той, д-р Доплър и капитан Амилия са в опасност. Джим открадва картата на съкровището. Джон Силвър е в позиция да му попречи, но не го прави.

3.

 • Корабът е достигнал до Планетата на съкровищата. Джим, д-р Доплър и капитан Амилия успяват да избягат заедно с картата, да дебаркират на планетата с една от спасителните лодки и след кратък преход в джунглата да се укрепят в убежището на робот на име БЕН, който е загубил паметта си, но вероятно има нещо общо с легендарното съкровище на капитан Флинт… ако успее да си припомни къде е то.
 • Пиратите преследват бегълците и ги обсаждат. Остава големият въпрос – къде на планетата е скрито съкровището? Бегълците откриват, че картата всъщност е Морф, следователно пиратите не знаят, че картата за съкровището е останала на борда на кораба в орбита.
 • Капитан Амилия е ранена. Д-р Доплър остава с нея, а Джим, Морф и БЕН открадват една от лодките на пиратите и се връщат на борда на кораба, където са изненадани от останалия на вахта Скрууп.
 • В схватката Скрууп опитва да се отърве от Джим по същия начин, както се е отървал от мистър Ерол, но Джим успява да го изрита през борда и Скрууп с писъци изчезва в необятния въздушен океан – справедливо възмездие за убийството на мистър Ерол.
 • Когато тримата се връщат на планетата, откриват, че пиратите са проникнали в скривалището им и ги причакват. Джон Силвър принуждава Джим да използва картата, за да ги отведе до съкровището.
 • Експедицията открива, че капитан Флинт е използвал портална технология, за да провежда пиратските си набези. Джим отгатва, че ако отвори портала към центъра на планетата, той ще ги отведе до несметните богатства на капитана.
 • В центъра на планетата, заобиколен от богатствата му, откриват скелета на капитан Флинт. Той държи в ръката си блока с паметта на БЕН. Когато възстановяват паметта на БЕН, роботът най-после си припомня, че капитан Флинт е заложил капан: ако някой открие Планетата на съкровищата, тя ще се самоунищожи.
 • Мнозина от пиратите загиват в разразяващия се планетарен катаклизъм. Джон Силвър, заслепен от съкровището, опитва да натовари колкото може повече от него на кораба на капитан Флинт и да избяга с него. Скоро обаче е изправен пред дилема – да спаси Джим, или да задържи богатството. Джон Силвър избира Джим.
 • Джим използва уменията си в ракетния сърфинг, за да преведе кораба им през портала в последния момент, преди планетата да се самоунищожи напълно.

4.

 • Малко преди да акостират в космопорта, където Джон Силвър ще бъде съден за деянията си, Джим слиза в трюма и открива главатаря на пиратите, зает да подготвя бягството си с една спасителна лодка.
 • Джим позволява на Джон Силвър да избяга, а готвачът му подарява Морф и му дава малката част от съкровището, която е успял да натъпче в джобовете си. Двамата се разделят приятелски.
 • Няколко години по-късно Джим е военновъздушен кадет. С парите от съкровището отрудената му майка е построила наново гостилницата. Всички са се събрали в гостилницата и празнуват сватбата на д-р Доплър и капитан Амилия (между другото той е антропоморфно куче, а тя антропоморфна котка, съответно озвучавани от Дейвид Хайд Пиърс и Ема Томпсън).
 • Джим вдига очи към небето и вижда в него усмихнатото лице на своя приятел, киборга Джон Силвър.

За други резюмета вижте в „Разбор“.